100 000 души годишно стават жертва на употребата на опиум, произвеждан в Афганистан.

Това пише електронното издание на френския вестник „Le monde", като се позовава на доклад на ООН. От него става ясно, че Афганистан произвежда 92% от количеството опиум, добивано в целия свят.

Печалбата от пазара на дрога носи печалба от 65 милиарда долара. Изданието допълва, че той финансира екстремистки и престъпни групи предимно в Централна Азия, Русия и Балканите.

От ООН допълват, че масовата употреба на наркотици спомага изключително много и за разпространението на СПИН.

Граничният регион на анфганистанско-пакистанската граница се е превърнал в най-голямата зона в света, в която трафикантите упражняват дейността си без на това да се оказва каквато и да е пречка и контрол, коментира Генералния директор на Службата на ООН за наркотици и престъпност Антонио Мария Коста.

По думите му там, освен производство и разпространение на опиум, се правят и продават оръжия и бомби. Граничният район е и място, в което без проблем се осъществява трафик на хора.

Той допълни, че едва 20% от наркотиците, излизащи от Афганистан, биват задържани от митнически служители. Останалите стигат безпрепятсвено до определените места.  

Цената на хероина се променя на всяка граница, отбелязва „Le monde". Aко в Кабул грам от дрогата струва три долара, то на улиците в Милано и Москва цената за същото количество надхвърля 100 долара.

Европа представлява 19% от световната консумация на дрога, Русия и Иран - общо 30%, Индия  - 7%, Пакистан, Африка и Америка - по 6%, посочва изданието.