Данъчни облекчения за младите семейства гласуваха депутатите с приетия окончателно проект за Закон за данъците върху доходите на физическите лица.

Облекчението за младите семейства предвижда сумата от годишните данъчни основи по член 17 да се намалява с направените през годината лихвени плащания върху първите 100 000 лв. по ипотечни кредити.

Това ще е валидно само, когато договорът за ипотечен кредит е сключен до навършване на 35 години от лицето или съпругът/ата. Друго условие е ипотекираното жилище да е единствено жилище на семейството през данъчната година.
Облекчението важи, ако договорът за ипотечния кредит е сключен от лице с граждански брак.

Със закона за данъците на физическите лица за 2009 г. депутатите въведоха ново данъчно третиране на самоосигуряващите се лица - в бъдеще те сами ще определят и внасят авансов данък, подобно на вноските за осигуряване, без да се взема предвид кой е платец на дохода.

Друга новост е свързана с хората с намалена трудоспособност - с 50% и над 50%. През следващата данъчна година те ще правят авансови вноски за доходите, различни от получените по трудови правоотношения.