Еврокомисарят Кристалина Георгиева пристигна в София, за да посети двата центъра за настаняване на бежанци във Враждебна и Военна рампа.

Тя дойде заедно с председателя на БЧК Христо Григоров и няколко екипа с доброволци от Червения кръст, които носеха хранителни продукти и дарения за настанените сирийци.

Един от бежанците обясни пред медиите, че условията в центъра са ужасни.
Той сподели, че много харесва България и е благодарен на хората тук, но това не променя факта, че не всеки ден за тях има хляб.

Бежанецът разказа, че е успял да избяга през Афганистан и че ако има възможност, би отишъл в Германия заради по-добрите условия, в които може да живее там.

По думите му най-големият проблем във Враждебна е липсата на храна и топли дрехи.

По-късно след като посети настанителния център и във Военна рампа комисар Георгиева ще даде пресконференция в централата на БЧК.

Припомняме, вчера тя остро бе нападната от ВМРО заради думите й, че бежанците биха могли да оправят демографския проблем у нас.
Междувременно в серия изслушвания в парламента вътрешният министър Йовчев коментира, че бежанската вълна е трудно контрилируема. Той прогнозира, че до края на годината у нас може да са пристигнали над 11 хиляди бежанци, което е много над това, което можем да поемем.
Стана и ясно, че се очертава да не получим големи пари от еврофондовете за бежански кризи.