Дилъри садят канабис в държавен горски фонд. За това алармира шефът на Областната дирекция на МВР в Благоевград Васил Митов, цитиран от БНР. По думите му канабисът вече не се сади в частни имоти, частни дворове, както е било преди години. Оказва се, че в държавния горски фонд почти не може да се открие кой отглежда растенията.

Полицейският шеф сподели, че август е активен месец за униформените в Благоевград, защото тогава узрява канабисът. Годишно в областта се отглеждат около 20 тона, а само преди дни са били унищожени 15. По думите на Митов цялата акция е съвместна с „Гранична полиция", защото територията, на която се намира канабисът, е в района на граничната зона. С приоритет са Петрич и Сандански, защото там климатът е подходящ. Въпреки това ниви с канабис има и в Благоевград. Само преди седмица две ниви са намерени и в близките села.

Васил Митов обясни, че нивите се правят високо в планината, между дърветата и затова се използва специализирана техника и хеликоптери.

„По резултатите от нашата дейност може да се съди каква ще бъде цената на сухия канабис наесен. Ако килограм сух канабис върви по около 5000 лева, значи сме успели да унищожим достатъчно количество и да вдигнем цената", споделя шефът на полицията в Благоевград.

Ежедневно на територията на областта се задържат хора, които продават канабис. Полицията прави всичко възможно да ги вкара в съда.