Франция отново заяви категоричната си позиция за военна намеса в Либия.

След като няколко дни подред френският външен министър Ален Жупе обяви, че Париж работи дейно за приемането на резолюция на ООН за прилагането на военна сила в Джамахарията, днес своят коментар направи и един от говорителите на правителството на Никола Саркози. По думите на Франсоа Бароен военните удари по Либия ще се случат до часове и Франция със сигурност ще участва.

Припомняме, късно снощи Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 1973, разрешаваща извършването на въздушни удари срещу Либия с цел спиране на офанзивата на лоялните на Кадафи войски срещу бунтовническите групи.

Бароен подчерта, че тази военна намеса не е окупация на либийската територия, а инструмент с военен характер, чрез който либийския народ ще бъде защитен и ще му се помогне да стигне до края в стремежа си към свобода и сваляне на режима на Кадафи. Говорителят на френския кабинет определи управлението на полковника като дикторско и кръвожадно, отбелязват още френски медии.

Бароен обаче не пожела да уточни точно мястото, времето и местата, където ще бъдат извършени ударите.

Френската опозиция като цяло също подкрепи участието на Франция след решението на ООН. Един от бившите премиер на страната обаче - Лорен Фабиус, настоя от правителството за повече информация относно стратегията на Париж в африканската страната. Той изисква от членове на кабинета да отговорят на въпроси, свързани с тази тема пред френски парламент, посочват още френски медии.

Междувременно Херман ван Ромпой и Катрин Аштън приветстваха резолюцията на ООН за Либия. Изцяло одобряваме искането на ООН за пълно прекратяване на насилието, атаките и издевателствата над цивилни, както и за намиране на решение на кризата, се посочва в приет от двамата съвместен документ.

Европейският съвет вече призова за незабавното оттегляне на полковник Муамар Кадафи от властта, както и за бързия преход на Либия към демокрация в условията на ред и чрез диалог на широка основа. Ромпой и Аштън изразиха дълбока загриженост за ситуацията с населението в Либия. Те отново поставиха и въпроса за гарантиране на сигурността на хората с всички необходими средства.