Към момента няма индикации за спиране на природния газ от Русия - няма намаляване на количествата, нито пък на налягането. Това заяви пред журналисти директорът на дирекция в „Булгаргаз" Александър Петров и отсече, че за момента сме свидетели на нормални и ритмични доставки на природен газ за страната ни.

Припомняме обаче, по-рано днес служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов посплаши обществеността, като предупреди, че газова криза за страната ни е възможна и именно заради това правителството предприема редица мерки, за да сме готови при евентуално спиране на кранчето от страна на Русия.

Като доставчик на природен газ „Булгаргаз" не вижда за момента проблеми при доставките на газ, но все пак Петров коментира думите на министъра с изречението - „вероятно има опасения".

„Булгаргаз" от своя страна има друг сериозен проблем, а именно тежкото финансово състояние, в което се намира. Днес газовият доставчик дойде на открито заседание в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да се оплаче от отказа на регулатора за увеличаване на цената на природния газ от първи октомври.

Припомняме, „Булгаргаз" иска поскъпване на цената на газа за последното тримесечие на годината с 1,67 %, а ДКЕВР категорично отказва да приеме желанието. Все пак обаче енергийната комисия ще разгледа възражението на „Булгаргаз" на закрито заседание на 26 септември.

В момента ние се финансираме чрез просрочване на наши задължения към Националната агенция по приходите (НАП) и към „Булгартрансгаз", призна пред ДКЕВР Александър Петров. По-късно сподели пред журналисти, че задълженията на доставчика към НАП за плащане на данъци са в размер на около 20 млн. лева и са натрупани за период от два месеца.

„Ако цената на газа остане без промяна, както ДКЕВР иска, „Булгаргаз" ще реализира загуба", посочи още Петров, но добави, че дори и природният газ да поскъпне с исканите 1,67%, то дружеството пак ще отчете загуба от 20 млн. лева.

Отражение върху финансовото състояние на доставчика има и съотношението на долара към българския лев.

Въпреки липсата на пари в „Булгаргаз" Александър Петров се зарече, че в момента се опитват да привлекат финансиране за закупуването на природен газ, необходим за донагнетяването на газовото хранилище в Чирен. „Ще се направи абсолютно всичко, за да се намерят парите за това", обеща още Петров.

От думите му стана ясно още, че при случай на газова криза у нас „Булгаргаз" ще се обърне за финансова помощ към Българския енергиен холдинг (БЕХ), тъй като при прекратяване на доставките на газ от Русия, страната ни ще трябва да купува по-скъп газ от съседна Гърция, както това потвърди по-рано днес и министър Щонов.