Икономическите загуби за България от закриването на проекта "Южен поток" са за не повече от 400 милиона евро на година, смятат експерти, пише Правда.

Политическите сили в България в своите прогнози не разглеждаха опцията за пълен отказ от проекта „Южен поток", пише Российская газета. В страната разчитали, че Москва и Брюксел все някой ден ще се договорят. И българите, верни на принципите на ЕС, с желание ще пристъпят към строителството на доходоносния за тях газопровод, допълва Правда.

В настоящия момент очевидно на фона на останалите участници в проекта България се отнася с най-голямо безразличие към важния за Южна Европа газов коридор, допълват руските медии.

Bigness.ru отбелязва, че 400 милиона евро годишни приходи oт транзита на руски газ няма да влизат в бюджета на България. Трябва също да се отбележи, че през последните години икономическите интереси на българските власти за защита на страната са много странни. Републиката през декември ще изгуби най-малко други 300 милиона евро, които ЕС е готов да пренасочи към специални фондове за мащабни проекти в различни области - от околната среда до строителство на нова инфраструктура. Но тази работа не се изпълнява в срок - от една страна няма договор за изпълнител, а друга - възникват въпроси по отношение на правосъдието. 300 милиона евро е оптимистичният вариант, може и да говорим за два пъти и половина по-голяма сума, подчертава сайтът.