В деня на изборите в Афганистан са извършени 70 нападения в 15 от 34-те провинции. Това е съобщил президентътХамид Карзай на пресконференция в Кабул след приключването на изборния ден.

Жертви и ранени има сред цивилни лица в провинциите Кандахар и Хост. Повече подробности за ситуацията в страната президентът не даде.  

На пресконференцията Карзай поздрави афганистанския народ, Централната избирателна комисия, военните, полицаите и всички сътрудници на силите за сигурност с успешното, по думите му, провеждане на изборите.

Цял ден от Афганистан издаваше изключително малко информация, точно както властите призоваха ден преди изборите. Те поискаха от медиите да не разпространяват съобщения за провеждането на изборите, за да увеличават страха сред населението от нападения и атентати.
Седмици преди изборите нападенията на талибани и атентатите в Афганистан значително се увеличиха.

Местната телевизия „Толо" съобщи, че много от избирателните участъци в провинция Баглан не са работили, тъй като там са се водили ожесточени боеве между талибани и силите за сигурност.

По информация на Централната избирателна комисия вече е започнало преброяване на гласовете на избирателите. Няма информация обаче за избирателната активност.

Според избирателните списъци право на глас имат 17 милиона гражданина Афганистан. По данни на ООН обаче в страната може да живеят и 25 - 26 милиона души.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен определи проведените избори като успешни и ефективни.
Той ги определи като "сериозен успех" и са доказателство да желанието на афганистанския народ за едно демократично бъдеще. Расмусен поздрави и гражданите на страната за това, че не са се уплашили и са отишли до избирателните урни.