Държавният секретар на отбраната на САЩ Леон Панета покани Китай да участва в международните военни учения (RIMPAC) 2014 в Тихия океан по време на разговори с китайския си колега Лянг Гуанглие, съобщава Синхуа.

Ученията са известни като RIMPAC и датират от 1971 година, но през последните години започнаха да се разширяват. 8 държави участваха в ученията през 2006 година, 10 през 2008 и 14 преди две години.

Военноморските сили на САЩ ще поканят Китай да изпрати кораб да участва в ученията (RIMPAC) 2014", изтъкна Панета, подчертавайки, че ученията, водени от военното командване на ВМС на САЩ в Пасифика, са най-големите международни морски учения в света.

Само да отбележим, че САЩ и Китай тази седмица участваха в много успешни антипиратски учения в Аденския залив. Тези учения повишават възможностите на нашите ВМС да работят заедно в "борбата" срещу общата заплаха от пиратство", допълни още той.

Според него целта на САЩ е да бъдат установени най-важните двустранни отношения в света, а именно партньорство с Китай.

По думите му ключово е установяването на здраво военно партньорство между двете държави.

Панета обяви, че двете държави са дискутирали обмяната на опит в областта на мироопазващите сили.

САЩ се надяват да се поучат от опита на Китай във воденето на мироопазващите мисии на ООН в Кипър и Западна Сахара, добави американският представител.

Прогресът няма само да облагодетелства Китай и САЩ, но също ще внесе мир и просперитет в Азиатско-тихоокеанския регион, обясни Панета.

Панета започна своята визита в Пекин вчера. Това е неговото първо посещение в страната като шеф на Пентагона.

Преди това той посети Япония, а след Китай ще отпътува за Нова Зеландия.