Съдия Христина Михова от Софийски апелативен съд (САС) е подала отвод като докладчик поделото срещу Цветан Цветанов, съобщиха от Апелативния съд.

Припомняме, че системата за случайно разпределение даде на Михова делото, станало известно като "6-те НЕ!!!", по което Цветан Цветанов е обвиняем за това, че е отказал прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души, въпреки наличието на разрешение за това.

В мотивите си за отвод съдия Михова се позовава на член от НПК, изтъквайки факта, че през 2010 г. е била съдия -докладчик по дело "Килърите" за убийството на Юрий Галев, на което Апелативният съд уважи жалбите на обвиняемите и не им определи мерки „задържане под стража".

„Подсъдимият по ВНОХД № 0040/2014 г. Цветан Генчев Цветанов, в качеството си към онзи момент на министър на вътрешните работи, в редица свои изказвания по медиите отправи остри критики и нападки към съдебния състав, в частност към мен като съдия-докладчик. В интервютата, които Цветанов даде по електронните медии, същият изказваше дълбоки съмнения относно обективността и безпристрастността на съдебния състав, като от това се създаваше впечатление, че аз като съдия-докладчик, не съм се поизнесла съобразно доказателствата, събрани по делото и законовите изисквания, а съм била повлияна от други външни фактори", сочи в мотивите си съдия Михова.

Заради тези изказвания тогава тя дава изявление пред журналиста Сашо Диков, в което изразява съмнение в компетентността на Цветанов като министър. Същото е излъчвано по „Канал 3" в продължение на около месец. То е последвано от редица коментари на политици, журналисти и общественици, като част от тях са в защита на съда, а други - на вътрешния министър. Всичко това провокира редица въпроси към съдия Михова от страна на колеги, съседи и близки.

„Независимо от това, намирам че бих могла да бъда обективна и безпристрастна при разглеждане на настоящото дело, тъй като повече от 20 г. съм изграждала професионалния навик да се дистанцирам изцяло от каквито и да било външни влияния и фактори и да се ръководя единствено от доказателствата по делото и закона.

Намирам обаче, че подсъдимият Цветанов след описаната ситуация не би могъл да има тази увереност. Съмнение в моята безпристрастност и обективност (независимо от вида на решението, което би било постановено по делото) би могло да възникне и в обществото. Не желая да давам повод да се поставя под съмнение обективността и непредубедеността на съда като институция и да се руши авторитета й", завършва отвода си съдия Михова.

Делото срещу ексвътрешния министър в кабинета "Борисов" ще бъде разпределено на друг съдия от САС.