След като остро разкритикува действията на френското правителство по експулсирането на роми в България и Румъния и ликвидиране на ромските лагери в предградията на Париж, ЕС планира провеждането на конференция, на която да бъдат разгледани програми за подпомагане на ромското малцинство.

Това съобщава gazeta.ru

Срещата ще се състои през октомври в Букурещ, обяви еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор.

"На конференцията ще бъдат обсъдени съществуващите програми за подпомагане на циганите и възможностите за оптималното им реализиране", заяви Андор.

По думите му ЕС е разработил обширни програми за подпомагане, но властите в България и Румъния не са използвали всички отделени за тази цел средства.

News.bg припомня, че около 200 души се събраха вчера на ул. „Оборище" пред френското посолство с искания да бъде прекратено експулсирането на български и румънски цигани от Франция.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: „Не на депортациите", „Нелегални хора няма", „Европа не мисли като Франция", „Саркози, не гони имигрантите", „Европа не е само за избрани".

Протестиращите настояваха да предадат на посланика писмо до френския президент Никола Саркози.

Междувременно българският министър на външните работи защити експулсирането на роми от Франция и репатрирането им в България и Румъния.

Говорейки преди ромския протест пред френското посолство в София, Николай Младенов каза, че правителството в Париж има "законово основание" за действията си и, че правото на свободно пътуване не гарантира правото за постоянно жителство в дадена страна от ЕС.