Проектозакон, приет от Камарата на представителите на американския конгрес, възпрепятства фактически затварянето на военния затвор Гуантанамо, пишат чужди медии.

Параграф в проектозакона за бюджет 2011, който приеха конгресмените с 212 „за" и 206 „против" и който признава широки пълномощия на американското правителство отхвърля затварянето на затвора Гуантанамо.

Той налага забрана фондовете, които се дават на американското правосъдно министерство, да бъдат използвани за трансфер на Халид Шейх Мохамед, който се счита, че е планирал атентатите на 11 септември 2001 година или на който и да е друг затворник, в САЩ или за освобождаването им.

При встъпването си в длъжност президентът Барак Обама беше подписал решение, което предвиждаше затваряне на военния затвор до базата Гуантанамо преди 22 януари 2010 година. Демократите обаче бяха принудени да отстъпят заради силната опозиция на републиканците.

Правителството на Обама планираше също да закупи затвор в щата Илинойс за преместване 58-та затворници от Гуантанамо.

Така с гласувания от Конгреса бюджет намеренията на администрацията на Обама за Гуантанамо се парират. В Гуантанамо има все още 174 затворници. От началото на управлението на Обама досега близо 70 затворници бяха трансферирани в САЩ и други страни.