Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Ян Егеланд обвини Израел, че нарушава хуманитарното право в офанзивата си срещу Ливан.

Егеланд, който посети разрушени от израелските бомбардировки южни квартали на Бейрут, заяви, че израелската армия е използвала прекомерна сила в жилищни райони.

Запитан от журналисти дали може да окачестви като военни престъпления тези бомбардировки, които са сринали жилищни сгради в населените предимно със шиити южни квартали на ливанската столица, крепост на Хизбула, Егеланд отговорил: "Това представлява нарушаване на хуманитарното право".

Егеланд, който пристигна вчера от Сирия в Бейрут, днес ще призове на пресконференция за спешна международна хуманитарна помощ за половин милион ливанци, принудени да напуснат домовете си след началото на израелската офанзива на 12 юли, информира БТА.  

Припомняме, че Израел предприе военната операция след отвличането на двама израелски войници от Хизбула.

Според израелския посланик в ООН Даниел Аялон ливанската шиитска организация Хизбула е понесла значителни загуби.  
"Ние нанесохме тежък удар на Хизбула, стотици терористи на Хизбула бяха убити", заяви Аялон пред телевизия Си Би ЕС.

Според израелския дипломат голяма част от ракетния арсенал на Хизбула е унищожен, основно ракетите с голям обсег.
Военната офанзива не е лесна, но Израел бележи напредък, увери израелският посланик. "След няколко дни ще видите напълно различна ситуация", добави той.

Различно мнение изразил друг израелски официален представител. "Признавам, че очаквах по-добри резултати от армията", заяви по Десети канал на израелската телевизия министър Ейтан Кабел, генерален секретар на "Партията на труда".

За първи път от началото на офанзивата на израелската армия срещу Хизбула израелски министър открито изразява разочарованието си от резултатите от операцията, коментира Франс прес.