ЦИК е отказала да регистрира за участие в изборите на 5 октомври Българска Комунистическа Партия (БКП) и партия „Другата България", става ясно от решения, публикувани на сайта на комисията.

Причините за отказа за регистрация на БКП са, че заявителят на регистрацията на партията Крум Захариев не е представил пред ЦИК удостоверение за актуално правно състояние на партията; удостоверение от Сметната палата за внесени от партията финансови отчети; удостоверение за актуална банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания; вносна бележка за внесен безлихвен депозит в размер на 2500 лева по сметка в БНБ; както и списък с личните данни и подписите на поне 2500 души, които подкрепят регистрацията на БКП за участие в предсрочните избори. От Комисията му дали указание да изчисти нередностите до 18:00 ч. на 20 август.

Освен това Крум Захариев нямал и доказателства, че именно той е законовият представител на БКП. По данни от СГС, Комунистите се представляват от Зонка Спасова, която е и председател на ЦК на БКП.

След като нередностите не били отстранени до изтичането на крайния срок, ЦИК взема решение и отказва да регистрира БКП за участие в предсрочния вот.

Проблемът с регистрацията на „Другата България" бил, че представили списъка с данните на 2840  техни поддръжници на хартия и сканиран, а не под формата на електронна таблица, както изисква ЦИК. От Комисията дали указания на партията на Божидар Томалевски да представят подписката си в структуриран вид на технически носител, отново в срок до 18:00 ч. на 20 август. Това не се е случило, а от ГРАО са отказали да приемат сканираното копие на подписката. От ЦИК съобщават, че в момента не се извършва проверка за достоверността на данните. Комисията е отказала да регистрира „Другата България" за участие в изборите на 5 октомври.

И двете решения подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок.