Световните сили и Иран продължиха ядрените преговори да ранните часове на днешния ден - два дни след крайния срок 31 март, съобщава Ройтерс.

Дипломати заявиха, че перспективите за предварително споразумение най-накрая са балансирани между успех и провал.

Преговорите имат за цел да блокират капацитета на Иран да изгради атомна бомба в замяна премахване на наложените от Запада санкции срещу Техеран.

Изглежда разговорите ще продължат дълго, заяви високопоставен дипломат в швейцарския град Лозана, където повече от седмица се водят интензивни преговори между Иран и Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Китай и Русия.

Говорител на държавния секретар на САЩ Джон Кери заяви, че преговорите са спрени в 6 часа местно време за кратка почивка и ще продължат до няколко часа.

Кери и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обявиха, че ще останат най-малко и днес в опит да подпечатат „политическо" споразумение - крайъгълен камък към окончателно споразумение, което трябва да бъде сключено до края на юни.

Френският външен министър Лоран Фабиюс се върна в Лозана, след като пътува до Париж на предния ден заради липсата на прогрес между преговарящите.

Ние сме на няколко метра от финалната линия, но винаги последните метри са най-трудни. Ще се опитаме да я пресечем, каза той, допълвайки, че все още има точки, по които иранската страна трябва да прогресира.

Иранският външен министър Мохамед Зариф разкри, че е постигнат „значителен прогрес", предаде Ройтерс.

Постигнахме значителен прогрес в разговорите, но все още не сме постигнали съгласие по ревизираните решения, каза той пред репортери след 8 дни на разговори в швейцарския град Лозана.

Работим по разрешаване на проблемите, което ще доведе до сключване на окончателно споразумение до края на юни, добави дипломатът.

Вчера вечерта дипломат разкри, че в рамките на няколко часа може да бъде съобщено сключването на споразумение, но все още не е достигнато до този етап.

Преговорите достигнаха кулминационен момент след 12 години на опити световните сили да се договорят с Иран по ядрения въпрос. Те представляват най-големият шанс за разведряване на отношенията между Техеран и Вашингтон.