Открита е най-старата монета в България, съобщиха от Националния исторически музей /НИМ/.

Случайна находка на созополски водолаз развълнува учените в музея. На незначителна дълбочина /1 м/ на северния бряг на созополския полуостров той видял на дъното малка златна монета и я предал на директора на НИМ Божидар Димитров.

Нумизматът на НИМ д-р Владимир Пенчев смята, че това е най-старата монета, откривана в България. Това е монета от електрон /сплав от злато и сребро/, сечена през втората половина на VІІ век пр. Хр. /т.е. монетата е поне от 2650 години/ в държавата Лидия.

В Лидия, впрочем, са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази епоха хората използват като абстрактен символ на стоката метални слитъци с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове и т.н. На археолозите от НИМ засега не им е известно откриването на други лидийски монети в България.

Иначе откриването на тази монета в Созопол не буди особено удивление. Градът е основан от преселници от Милет в 611 г.пр.Хр. /т.е. - през втората половина на VІІ век пр.Хр./, а и Милет е разположен до Лидия. Нормално е преселник от този град да е имал в джоба си шепа златни монети.

Монетата тежи 0.63 грама и е 1/24 част от статера.