Мобилните камери на КАТ постепенно ще заработят до края на месеца. От следващия месец отново ще започне налагането на електронни фишове. Това обяви пред БиТиВи началникът на „Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Той очаква след налагането на санкции, тежките инциденти по пътищата да намалеят.

Шефът на КАТ смята, че масовите проверки за превишена скорост имат ефект. Това било показано и с 24-часовата паневропейска акция, при която не е регистриран нито един смъртен случай.

Бойко Рановски е категоричен, че превишената скорост е основната причина за тежките катастрофи. Това нарушение водело до 40% от пътнотранспортните произшествия и до 50% от загиналите при катастрофи.

Данните за първите три месеца били близки до миналогодишните, но от април имало увеличение на катастрофите, ранените и загиналите. Според комисар Рановски това се дължи на подобряване на времето. Хората започвали да пътуват по-често. Мотосезонът също е открит.

Във връзка с инцидента с психично болен, който изблъсква мотористи от пътя, шефът на „Пътна полиция" обясни, че за любителска книжка (категория В) не се изисква психотест, а само бележка от личния лекар, че човек е здрав. Документът се преиздава веднъж на 10 години, а след издаването му КАТ не получава обратна информация за промяна в психическото състояние на шофьорите. Това е проблем, заради който хората с психични проблеми няма как да се свалят от автомобилите.

В края на този, началото на следващия месец, започва издаването на новия контролен талон за автомобилите, обяви Рановски. Той ще съдържа повече данни за превозното средство.

Припомняме, промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти, които изискваха от българските водачи т.нар. голям талон на колата, в който са записани всички технически характеристики на превозното средство.

В новите малки талони вече ще присъстват почти всички данни от големия, така че да няма проблем с властите в чужбина.