Работниците от „Мини Марица изток" започват ефективни стачни действия, съобщи лидерът на КНСБ в „Мини Марица-изток" - Валентин Вълчев. Стачните действия започват днес от втората смяна в 20.00 часа и са безсрочни, уточни той.

Целият стачен комитет беше в трите рудника. Срещнахме се с влизащата и излизащата смяна и всички на 100% подкрепиха за ефективни стачни действия заради безотговорното отношения на работодателя към исканията на работниците в стачната декларация от 15 декември, добави той.

До решението за стачката се стигна, след като преговорите между синдикатите и ръководството на дружеството не постигнаха резултат.

Най-важните въпроси, по които има несъгласие, са изпълнението на Колективния трудов договор и структурните промени в дружеството, които според синдикатите нарушават Кодекса на труда.

Представителите на работниците искат още запълване на свободния щат в дружеството, който според тях е под критичния минимум. Те настояха и за допълнителни бонуси заради добрите финансови резултати в мините.

Същевременно директорът на "Мини Марица-изток" призовава миньорите към диалог и разумно решаване на проблемите.

Обръщам се към вас по повод обявената от представители на синдикатите стачна готовност, която смятаме за неоснователна и незаконна, се посочва в обръщение на изпълнителния директор на "Мини Марица- изток" Евгени Стойков към миньорите от дружеството.

По време на преговорите със синдикалните сме заявили готовност да изплатим допълнителни възнаграждения на пряко заетите в производството, които са допринесли за този добър резултат.

Другите искания са непосилни за дружеството и биха го довели до тежко финансово-икономическо състояние. Общият размер на всекидневните загуби при ефективна стачка ще достигнат 3 000 000 лева, което ще затрудни плащанията към персонала и разплащанията с доставчиците и клиентите. Инж. Евгени Стойков изразява готовност да се продължат разговорите със синдикатите.

Мини „Марица-изток" добива 90% от въглищата, нужни на енергетиката на страната. Ако спрат работа, това ще доведе до милион и половина лева нереализирани ползи на ден, а още толкова ще е сумата на неустойките по договорите с централите, които няма да получат нужния им ресурс.

Ако ТЕЦ-овете работят на пълна мощност, запасите им от въглища ще стигнат за около десет дни. Въпреки това обединеният стачен комитет е категоричен, че днес мините спират и добивът на въглища ще бъде преустановен напълно.