Семействата на загинали при катастрофи биват преследвани от адвокати, които им предлагат услугите си срещу високи хонорари. Веднага след произшествието определени адвокати научават за случилото се и започват да търсят наследниците на жертвата, съобщава Дарик.

Идентичното при всеки подобен случай е бързината, с която адвокатите намират адреса, телефона и всички необходими лични данни на близките на пострадалите.

При един от случаите адвокати преследвали дори на гробището семейство на загинало при катастрофа дете. Една от потърпевшите майки споделя, че адвокатите се представяли за юристи от Асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия. Майките са убедени, че в схемата са „навързани" КАТ - болници - морга - гробищни паркове и адвокати.

Адвокатите са привлечени заради десетките хиляди левове обезщетение, които близките на жертвите на катастрофи получават. Потърпевшите смятат, че в схемата са замесени адвокати, които прибират голяма част от сумите от застрахователите, които се полагат на роднините на жертвите.

Жертва на схемата и станала и депутатката от ГЕРБ Нели Петрова. Тя разказва, че са й били представени документи за подписване. Петрова коментира, че в такъв момент човек едва ли осъзнава какво пише в тях и какво разписва. Изненадата, по думите й, идвала когато погледнеш документите и видиш, че се разписал под нещо, в което пише, че от сумата от застрахователите дължиш 20-25-30 % на адвоката.