Медицинските сестри от централната операционна на института „Пирогов" обявиха стачка, информира Би Ти Ви.
Решението за стачка е дошло след като тази сутрин те са получили фишовете със заплатите си.
Към протеста се присъединиха и колегите им от останалите отделения в болницата, както и санитарките.

Медицинските сестри настояват да им бъдат увеличени заплатите и да получават поне 40 процента от парите за клинични пътеки. Сестрите поискаха и да се върне специалния статут на болница "Пирогов".

Стачкуващите настояват към тях да се присъедини и здравният министър Радослав Гайдарски.

За последните няколко месеца 330 медицински сестри са напуснали "Пирогов", като средната заплата в болницата е около 200 лева.

Сестрите в централната операционна днес отказаха да влязат в залата. Затова  бяха отменени 18 планови операции за деня. 

Въпреки протеста, спешните случаи няма да се връщат.

Запитан дали исканията на медицинските сестри за увеличение на заплатите могат да бъдат изпълнени, директорът на "Пирогов" д-р Спас Спасков каза, че това може да стане само ако се увеличат приходите на болницата.

За news.bg той уточни, че плановите операции са отменени по две причини - от една страна стачката на медицинските сестри, но и в резултат на разпоредба, която болничното заведение е получило от здравното министерство за преустановяване на операциите поради грипната епидемия в момента.

Директорът на "Пирогов" посочи още, че в  ръководството не само приемат исканията на сестрите да получават поне 40 процента от парите клиничните пътеки, но са ги преизпълнили, тъй като в момента по думите му те получават 52 процента.