Пенсионери протестираха пред Министерски съвет, разгневени от изявлението на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че са изяли фискалния резерв.
Припомняме, той направи това изказване по време на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в Пловдив, след което последва лавина от критики в политическите среди.

Днешната протестна акция е организирана от Обединените пенсионерски съюзи.

„Ние отново осъждаме позицията на бившия премиер, че стопяването на резерва се дължи на увеличените пенсии, които били изплатени от ГЕРБ. Тази позиция е невярна, цинична и разкрива антисоциалната същност на правителството на Борисов - първото правителство след 1989 г., което три поредни години не индексира пенсиите", подчертаха възрастните хора и настояха за извинения от страна на бившия министър-председател.

Някои от тях издигнали пред сградата на МС плакати с надписи „Бате Бойко, не сме канибали, а сме много гладни и бедни!".

Пенсионерите негодуват и от бездушното по думите им отношение на служебния премиер към искането им за двумесечен мораториум върху сметките на пенсионерите за ток, парно и вода.

Твърдението на падналия от власт премиер Бойко Борисов - „пенсионерите изядоха фискалния резерв", не може да се квалифицира по друг начин освен като двойно престъпление.

От една страна се хвърля абсурдно несъстоятелно обвинение към социална група - българските пенсионери, а от друга - това е и престъпление срещу нацията, защото показва нехуманно дискриминационно отношение към една трета от българското население. Острият коментар е на проф. Кръстьо Петков, председател на гражданския експертен съвет на коалиция „ГОРДа България"

Той изтъкна, че от икономическа гледна точка изявлението, че за пенсионерите са похарчени 9 милиарда лева повече е чиста лъжа.

До няколко дни с експерти ще направим пълен анализ колко пари действително са отишли за повишение на пенсиите за периода 2009 - 2013 г. и тогава ще лъсне лъжата, обяви Кръстев, подчертавайки, че въпросът е ще потърси ли някой отговорност за този скандален безпрецедентен случай на социален расизъм.