Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи редакция на първия въпрос за референдума, който бе формулиран от президента Росен Плевнелиев. Според него промяната в избирателната система ще доведе до еднопартийно управление.

Затова Местан даде алтернативен вариант на формулировката на Плевнелиев, която е "подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно".

Той настоя въпросът да бъде: подкрепяте ли всички 240 народни представители да се избират мажоритарно.

"По вота ви ще стане ясно кой чува народа и кой не", обърна се лидерът на Движението към депутатите в пленарна зала. "В българското общество има очаквания да се въведе мажоритарен избор на народните представители", напомни Местан.

ДПС гледа позитивно на идеята за електронно гласуване, но по начин, който гарантира свободата на вота. Местан изтъкна, че електронното гласуване съдържа повече условия за контролиран вот. Затова са необходими сигурни гаранции, че всеки вот ще бъде отчетен коректно.

Местан се обърна към Плевнелиев по повод заявената от държавния глава теза, че след промените в избирателната система качествено ще се подобри и политическата система. "Тази тема е илюзорна, не е вярна", убеден е лидерът на ДПС.

Истината, според Местан е, че "Има страни с пропорционална система, които имат много добро качество на политическата система. Но има и страни, в които тази система има тежки проблеми и класически пример за това са България и Гърция", допълни той.

Местан коментира и задължителното гласуване, където основният мотив на Президента е постигане на по-висока легитимност на представителната власт. Местан отчете, че при ниска избирателна активност тази представителност е доста проблематична.

Но как да осигурим по-висока легитимност - чрез принуда да гласуват за нас, за да сме по-представителни или чрез реформиране на партиите, попита Местан, убеден, че това трябва да се случи по втория вариант.

"Аз и моите колеги сме убедени че задължителният вот ще доведе до задълбочаване на пороците на политическата система", категоричен бе той.