Въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген не трябва да бъде обсъждан преди допълнителния доклад на Европейската комисия за Румъния, който предстои да излезе в края на годината, смята холяндското правителство.

Това става ясно от позицията на кабинета за юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи, внесена в холандския парламент, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

Припомняме, още в петък от правителството на Холандия заявиха, че остават против присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Според Холандия България и Румъния все още не са изпълнили условията за присъединяване към Шенген.

В изпратената до парламента позицията на правителството в оставка на Марк Рюте (който се очаква след изборната си победа да оглави и следващия кабинет) и двете страни са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но все още не са покрили всички заложени в него показатели.

Според оценката на властите в Хага, наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния трябва да продължи. Холандия ще отстоява тази позиция на предстоящия в началото на следващата седмица Съвет по общи въпроси, на който ще бъдат обсъждани юлските доклади на Еврокомисията за България и Румъния.

Холандия все така обвързва заключенията в тях с темата "Шенген", и смята, че обсъждането й трябва да бъде отложено за след края на годината, когато Еврокомисията ще публикува допълнителен доклад за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния.

На това мнение са и други страни от Евросъюза, пише в позицията на правителството. В следващите дни холандският парламент ще може да задава въпроси по нея, като се очаква да я одобри с писмена процедура в края на тази седмица.

Насроченото за този четвъртък заседание на Съвета на вътрешните министри, на което трябваше да се обсъжда приемането ни в Шенген, беше отменено заради невъзможност да се постигне напредък по темата.

Междувременно, по време на посещението на президента Плевнелив с австрийския му колега Хайнц Фишер във Виена стана ясно, че Австрия ще подкрепи България за Шенген на заседанието на Съвета на министрите на вътрешните работи през октомври.