Предложението Благоевград да се преименува на Цар Самуил раздели мненията на жителите на града.

Повече от 5000 души са подкрепили идеята в социалните мрежи, а петиция с искането вече е изпратена до президента, съобщи Нова ТВ.

Скаптопара, Горна Джумая, Благоевград. През вековете името на града многократно е сменяно. А днешното име от години е обект на спорове. Сега с решаването на този въпрос се е заел писателят от Карлово Кирил Милчев, който предлага градът да бъде преименуван на Цар Самуил, тъй като според него Димитър Благоев не бил достоен.

Знаете, че самият Димитър Благоев е произнесъл в парламента знаковите думи, че аз съм родом от Загоричане, обаче не съм българин", обяснява писателят Кирил Милчев.
Идеята на Милчев е подкрепена от над 5000 души в интернет. В Благоевград обаче настроенията са други.

Кой му дава правото да пуска писмо до mрезидента за искане за смяна на името на Благоевград. Първо допитал ли се е до хората от града дали те искат тази смяна?", оплакват се жителите на града.

Благоевград естествено. Защо трябва да си кръщаваме имената на измислени...той не е измислен герой де, но все пак Благоевград си е по-друго", възмущава се друг жител.

Отчасти солидарен с идеята е Калоян Ханджийски - мъжът, който участва в боядисването на паметника на Димитър Благоев като Дядо Мраз тази зима. "Намирам идеята за доста екзотична, ако трябва да съм искрен. Мнението ми е, че градът трябва да се прекръсти", твърди Калоян Ханджийски.

Дали Благоевград ще бъде прекръстен на Цар Самуил инициаторите очакват да стане ясно на 6 октомври, когато се навършват 1000 години от гибелта на българския цар.