Бившият министър-председател на Франция Доминик дьо Вилпен е напълно оправдан по делото за опит за клевета срещу Никола Саркози. Апелативният съд на Париж остави в сила оправдателната му присъда, наложена от по-долна инстанция през 2010 г.

Обвинението твърдеше, че Доминик дьо Вилпен е фалшифицирал банкови списъци, въз основа на които са били предявени обвинения в корупция срещу близо 200 политици и бизнесмени. Сред тях беше и Никола Саркози.

Целта на предполагаемата манипулация, която датира от 2003 г. и се отличава с много висока сложност, е била да дискриминира въпросните представители на френския елит.

Според банковите списъци Саркози и останалите политици и бизнесмени са имали сметки в люксембургската клирингова къща "Клиърстрийм", по които са им били преведени подкупи във връзка с продажба на оръжия за Тайван през 1991 г.

След произнасянето на решението на съда Вилпен поздрави съдиите за проявената от тях независимост. След шест години безпрецедентен натиск, след шест години изпитания, съдът призна за втори път моята невинност, коментира политикът.

Решението на апелативните съдии със сигурност би могло да окуражи Вилпен за участие в кандидат-президентската надпревара в страната през 2012 г., посочват френски медии.