Не стихват протестите в Израел срещу социалната политика на управляващите в страната, съобщават чужди медии.

Лидерите на „палатковите" протести и опозицията определиха като „плюене в лицето на демонстрантите" приетия вчера от Кнесета закон за жилищната реформа.

Още от началото на социалните протести в Израел едно от основните искания беше отказът от този вариант на жилищна реформа, който предлага правителството на Бенямин Нетаняху.

Законът, за чието приемане израелският премиер отчаяно се бореше, предвижда строителство на 50 000 нови жилища. Основното в жилищната реформа на Нетаняху се явява създаването на комитет за национално жилищно строителство, който трябва бързо да вземе решение за земята под обекта на строителство и даването на бързи разрешения.

Така той решава проблема с бюрокрацията и израелския класически модел на създаване върху бюрократична структура на нова свръхструктура.

Протестиращите обаче настояват, че дейността на комитетите ще бъде доведена до това, че няма да се вземат предвид екологичните съображения и качеството на живот в застрояваните места.

При обсъждането в Кнесета израелският премиер даде да се разбере, че разглежда протестите не като социални, а като политическо движение.

По думите му Израел е обхванат от вълна от популизъм, което може да доведе до сериозни последствия, ако бъде разрушен съществуващият икономически модел.

„Ако това, което се случва в Европа, започне у нас, последствията ще бъдат много по-тежки", предупреждава той.

Според лидерите обаче на опозиционната партия „Кадима" акулите на пазара на недвижимите имоти са получили подарък на стойност десетки милиони долари. От закона ще спечелят само онези, които ще строят и ще продават скъпо, всички останали ще носят тежкото бреме, изтъкват те.

За последните 6 години цените на жилищата в Израел са скочили с 50 %, докато равнището на доходите не е нараснало. Участниците на пазара на недвижими имоти също определят ситуацията като абсурдна.

В същото време група израелски художници, живеещи в САЩ, организира палатков лагер край Белия дом във Вашингтон в знак на солидарност със социалните просети в еврейската държава от последните седмици.