Белград може да разчита на подкрепата на София за стартиране и провеждане на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

В това за пореден път премиерът Бойко Борисов е уверил сръбската страна по време на срещата си с президента Тадич.

Двамата разговаряха в рамките на срещата на върха на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която се провежда на о. „Св. Стефан" в Черна гора.

За нас тази подкрепа е изключително важна, убеден съм, че можем да извървим пътя на европейската интеграция", е заявил от своя страна сръбският държавен глава.

Борисов го е запознал с големите наши инфраструктурни проекти - магистрали, пътища, метро и т.н., както и с постигнатите финансови показатели - нисък бюджетен дефицит, намаляване на външния дълг на страната и увеличаване до 20% на усвоените от Европейския съюз средства.

Тадич е приел поканата на премиера Борисов да дойде в София за откриване на спортната зала. Припомняме, тя ще бъде открита в края на юли с приятелска среща между мъжките национални отбори по волейбол на България и Сърбия.

Борисов получи и благодарностите на турския външен министър Ахмед Давутоглу, който е подчертал, че благодарение на Борисов и дипломацията му могат да бъдат избегнати и успешно решени проблемите. Има голям потенциал в нашите отношения. Страните ни са съседи и добри партньори, е посочил Давутоглу.

От своя страна Борисов е изтъкнал, че изпълнява поетите ангажименти. Етническият мир за мен е по-ценен от властта, а делата - по-силни от думите", е подчертал българският премиер.

Той е информирал турския първи дипломат, че политиката на кабинета предвижда инвестирането на държавни средства в смесените региони и за възстановяването на джамии и посочи за пример джамията в Стара Загора, за която са отпуснати около 3 млн. лв.