Над 30 часа вече продължава ефективният протест на миньорите от бургаската мина „Черно море", съобщава БНР. Двама мъже са изкарани от рудника в много тежко състояние. Здравословното състояние на останалите също се влошава. То се следи от медицински екип.

И миньорите от Бобов дол започват едночасова стачка
Още...

61 работници са на 300 метра под земята в рудника. През нощта никой от тях не е излязъл на повърхността. Техни колеги им носят храна и вода. Очаква се към протестиращите по-късно да се присъединят още работници.

Междувременно от КНСБ и Подкрепа съобщават, че ситуацията в мината е много тежка. Вече не става въпрос за здравето, а за живота на работниците, които са под земята.

Информациите са, че миньорите няма да напуснат блокадата под земята, независимо, че предстоят почивни дни.

Пернишки миньори и енергетици блокираха Е-79
Още...

Представителите на двата синдиката „Подкрепа" и КНСБ - Иван Костадинов, Ростислав Радуков;  Здравко Тошков и Чавдар Микулашев  са инициирали среща с кмета на Бургас Димитър Николов с искане за съдействие за комуникация с Министерството за изплащане на дължимите заплати - близо 600 хиляди лева.

Синдикалистите благодарят на гражданите, които носят вода и храна за стачкуващите миньори.

Припомняме, заради неизплатени заплати работниците в мината започнаха ефективен протест. Причината, поради която ТЕЦ-Сливен забавя средствата е, че и самата електроцентрала има да взима около 5 млн.лв. от НЕК, които дружеството дължи по договор за изкупуване на ток. Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов обаче е на мнение, че причината за липсата на заплати е неефективно управление и липса на мениджърски умения.

НЕК преведе 0,5 млн. лева на ТЕЦ „Сливен"
Още...

Действията на миньорите вече са спонтанни, а напрежението в рудника е много голямо, обявиха от миньорския синдикат. По-късно те, заедно със семействата си, се подготвят за повторна блокада на пътя Бургас-Слънчев бряг.

Въпреки обещанията, че Националната електрическа компания (НЕК) ще изплати сумата от 270 000 лева, за да могат работниците да получат заплатите си, до момента пари по сметката на бургаската мина „Черно море" не са постъпвали.

Началникът на минно-спасителната служба обяви, цитиран от „Нова телевизия", че има опасност за хората, които са под земята. По думите му има миньори с високо кръвно налягане, които отказват да излязат. „Долу няма въздух, влажно и прашно е. Следим състоянието им на всеки 8 часа", каза той.