Мир с талибаните - това е пътят за решението на войната в Афганистан според американския главнокомандващ Стенли Маккристъл.

Генералът казва пред Financial Times, че вече е имало достатъчно сражения и иска политическо решение на конфликта.

Изпращането на още 30,000 американски военни в Афганистан според него ще отслаби талибаните достатъчно за това движението да бъде принудено да се съгласи с мирен договор.

4 наши войници ранени при ракетна атака в Кандахар.
Още...

Маккристъл не изключва и талибаните да имат роля в бъдещото афганистанско правителство.

Мисля, че всеки афганистанец може да играе роля в политиката, ако се съсредоточи в бъдещето, а не в миналото, констатира той.

Изказването на главнокомандващия на силите на НАТО идва преди международната конференция за Афганистан, която ще се проведе в Лондон тази седмица.

Припомняме, афганистанският президент Хамид Каразай неотдавна обяви, че планира създаването на програма за привличането на талибаните обратно към нормалния живот като им предостави парични средства и работни места.

Моето лично усещане като войник е, че имаше достатъчно сражения, казва Маккристъл пред Financial times.

Вярвам, че неизбежен изход за всички конфликти е политическото решение, добавя той.

До момента във войната с талибаните са загинали 1608 чуждестранни войници. От падането на талибаните на власт и началото на международната операция в Афганистан през 2001-година до сега, загиналите чуждестранни бойци са 1608.

Най-голям брой са жертвите на американската армия - 973.