България е сред 16-те страни, които Европейската комисия ще продължи да наблюдава заради наличие на макроикономически дисбаланси. Това е отбелязано в представения днес доклад по Механизма за ранно предупреждение, който е част от координацията на икономическите политики в рамките на така наречения „Европейски семестър". Сред проблемите у нас комисията посочва безработицата и бедността, както и проблемите във финансовия сектор, съобщава кореспондентката на БНР в Брюксел.

Комисията отбелязва, че една банка у нас е била поставена под специален надзор, а друга е получила подкрепа за ликвидността си от държавата, и подчертава, че проблемите във финансовия сектор могат да имат сериозни последици за макроикономическата стабилност. Безработицата остава висока, сред младежите тя продължава да расте, значителен е и делът на дългосрочно безработните, пише още в частта за България.

Според Еврокомисията социалните предизвикателства пред страната ни са значителни - посочени са конкретно бедността и социалното изключване. Нетните международни инвестиционни позиции, цената на труда, и задлъжнялостта на частния сектор са сред другите индикатори, заради които България остава сред страните с макроикономически дисбаланси. Те са разделени в три групи. В първата са тези, в които дисбалансите са прекомерни, във втората попадат държави, където според комисията са нужни решителни политически действия. България е в третата, група, определяна като най-лека, заедно със страни като Германия, Швеция и Холандия - комисията обаче ще продължи да ги наблюдава.

Междувременно днес беше представена и дългоочакваната й оценка за бюджетите на страните от Еврозоната - както се очакваше, Франция, Италия и Белгия, където проблемите с дълга и дефицита изглеждат най-сериозни и може да доведат до санкции, получиха допълнително време до март догодина за мерки в посока преодоляване на слабостите. В общо 7 страни от еврозоната има риск бюджетите за догодина да не изпълнят изискванията за финансова стабилност.