emaxpress
Народният представител Марио Тагарински е напуснал ПГ на РЗС.

Тагарински е депозирал заявлението до председателя на Народното събрание Цецка Цачева в деловодството на парламента в 15.40 ч.  

Според правилника на Народното събрание парламентарна група може да бъде регистрирана, ако в нея има минимум 10 народни представители.

С напускането на Марио Тагарински в ПГ на РЗС остават 9. 

Междувременно пресцентърът на РЗС потвърди информацията в изявление до медиите.

В него се казва още, че Тагарински не е предупредил или обяснил по никакъв начин на колегите си мотивите за това решение и не отговаря на мобилните си телефони.

Това поведение, както и времето на напускане странно съвпада с момента, в който парламентарната група на РЗС назова новата коалиция „ГЕРБ - Гоце" и влезе в спор по този повод с управляващата партия, се казва още в изявлението. 

Според РЗС Тагарински е само инструмент за готвената политическа репресия към групата им.

Напускането на Тагарински е определено като „криминално", а от РЗС информират, че още тази сутрин вътрешният министър и председател на „ГЕРБ" Цветан Цветанов „в стил Антон Югов след 09.ІХ.1944 г." пророкува, намаляването на парламентарната група на РЗС и няколко часа по-късно го осъществи.

Задочен диалог
Борисов: Не ме касае
Янев: Бойко Борисов го касае и той много скоро ще разбере това

Такива действия още веднъж потвърждават нашата теза, че политическия живот в България се развива в условията на ченгеджийски терор, натиск върху отделни хора и цели партии - методите на  бившата ДС са живи и в действие. 

Според партията на Янев напускането на Тагарински доказва, че в България се заражда управленски модел, който копира маниерите на путинова Русия:
Двуглавият „ГЕРБ" с двама лидери, при които едната глава не знае какво прави другата и президента Първанов, който успешно манипулираше изпълнителната, а вече и законодателната власт.

Лоши са тези пророци, които не знаят, че с номера не се печели влияние.
В края на мандата РЗС ще има повече от 25 народни представители в парламентарната си група.

Така от студиото на БТВ лидерът на РЗС Янев коментира последните събития в ПГ на партията.

Стана ясно, че още в понеделник той ще внесе предложение парламентарна група да може да съществува и при 8 народни представители.
Който не подкрепи това предложение, значи е инициирал разпадането на парламентарната група на РЗС", заяви Янев.

Междувременно премиерът Бойко Борисов е коментирал случващото в смс, изпратен до репортер на БиТиВи, с думите: Не ме касае.

Отговорът на Яне Янев беше: „Бойко Борисов го касае и той много скоро ще разбере това." По думите на Янев в неделя ще има среща на четири очи с премиера, след което ще даде брифинг.

Припомняме, Марио Тагарински, който е бивш министър от кабинета "Костов" влезе в предишното Народно събрание като депутат от ОДС. Няколко месеца след изборите обаче той и останалите двама представите на Демократическата партия в ПГ на ОДС бяха изключени от групата и станаха независими.

В края на мандата на 40-ия парламент Тагарински се присъедини към новосформираната от Яне Янев парламентарна група на РЗС, а на последните парламентарни избори през юли тази година стана депутат от РЗС от Врачански избирателен район.