630 км режеща тел, 20 хиляди бройки носещи стойки, 4 хиляди куб. метра бетон и общо 12 хиляди тона материали ще отидат за 33-километровата преграда на българо-турската граница, която ще бъде изградена с цел възпрепятстване на нелегално преминаващите чужди граждани на родна територия.

Височината на оградата ще бъде 3 метра, а прогнозната стойност на съоръжението е около 5 млн. лева, в които не се включват още около 3 млн. лв., които отиват за разходи по предварителни етапи на подготовката за изграждане на съоръжението.

Министерството на отбраната организира посещение до границата на желаещите журналисти, като показа първите пет метра от самото съоръжение.
Представителите на медиите бяха извозени с автобус до село Голям Дервент, откъдето те бяха качени на двайсетина военни джипове, за да стигнат до самата граница.

Местни жители обясниха, че бежанските вълни през селцето, в което живеят около 40 души почит изцяло са спрели.
Голяма част от нелегално преминаващите границата вярвали, че стъпват директно в София, когато виждали първите къщи от селцето.
Това било уверението на турските каналджии, поради което емигрантите веднага търсели таксита, обясняваха селяните.

На съвместна пресконференция на самата граница министърът на отбраната Ангел Найденов и вътрешният министър Цветлин Йовчев, началникът на отбраната Симеонов и командирът на сухопътни войски Нейко Ненов обявиха завършването на първия етап по укрепването на границата, който се състои в подобряване на 107 км пътна инфраструктура.
Пътищата вече са готови и от утре командированите военнослужещи се изтеглят като предстои стартиране на процедури по обществени поръчки за необходимите материали за оградата.

По думите на Ангел Найденов, това ще отнеме около 30-40 дни, а още толкова ще трябват за самото физическо изграждане на заграждението, стига атмосферните условия да го позволяват.
Йовчев и Найденов многократно благодариха на личния състав и командирите, които по думите им, са изпълнили отлично възложените задачи и са свършили огромен обем от работа.

През последното денонощие в страната ни не е влязъл нито един нелегален емигрант, похвали се министър Йовчев, като обяви, че допълнително командированите около 1100 служители на реда от вътрешността на страната остават по границата.

Следващите няколко седмици предстои да се случат някои неща, които ще ни позволят да кажем, че сме овладели кризата и сме ограничили рисковете за националната сигурност, обяви вътрешния министър.

Агенцията за бежанците трябва да стигне своя капацитет и да обработва между 100-150 искания за статут на ден, заяви Йовчев.

Предстои да се разшири капацитетът на местата на настаняване на нелегални имигранти с цел подобряване на условията, както и да нараснат темповете, с които принудително от страната се извеждат емигранти без основание да търсят закрила у нас, обясни МВР шефът.

До момента сме получили 5.6 млн. евро от европейския фонд за подпомагане търсенето на убежище, като има решение да получим и помощ от фонда за охрана на външни граници, но засега Йовчев не пожела да избързва с конкретни цифри.

Чешкият парламент пък е гласувал да ни отпусне помощ от 1 млн. евро, припомни Йовчев, като изрази надежда, че със средствата от ЕС и двустранните ни отношения ще успеем да посрещнем значителна част от предизвикателството.

„Имам увереност, че ще овладеем кризата във всичките й аспекти", категоричен бе Йовчев, като обясни, че етапът по подобряване на пътната инфраструктура в най-проблемният район е бил ключов за изпълнението на плана на правителството и неговите по-нататъшни етапи.

Участъкът е избран по обективни критерии, тъй като релефът е специфичен, а теренът тежък, което не позволява достатъчно рано да се забелязват нелегално преминаващите, обясни министърът.

Той призна, че изграждането на заграждение точно в района Крайново - Лесово ще пренасочат мигрантския поток към други места, където обаче наблюдението, контролът и реакцията от страна на гранична полиция са много по лесни.
И към момента се вижда, че има промяна на натиска, например през района на Резово, но гранична полиция активно работи и успяла да се организира да не допуска нелегално преминаване там, гарантира Йовчев.

Той отново подчерта, че от малко над 11 100 нелегално преминали границата над 10 000 са го направили през зелена граница, а не през гранично пропускателни пунктове. Основната идея на заграждението е именно преминаващите границата да го правят през местата, където законът разпорежда това да се случва.

Имаме опити за влизане в страната на хора, които бягат от война, но една не малка част и около 40% можем да отнесем към категорията икономически имигранти. Във всяка една държава обаче има правила, а освен това и поносимост от гледна точка на ресурсите на страната, подчерта военният министър Ангел Найденов.

България търси помощ от ЕС и разчита на солидарност, включително и по отношение на релокация и приемане на част от емигрантите, заяви той, като настоя, че управляващите са длъжни да си дават сметка и за отговорностите, които имат към българските граждани.