Русия изпрати въздушно-десантни войски (ВДВ) за засилване на сигурността на руските военни обекти в Киргизстан, съобщи агенция Интерфакс.

На военната авиобаза Кант пристигнаха три военно-транспортни самолета Ил-76, с които беше транспортиран батальон от 31-ва десантно-щурмова бригада на ВДВ, съобщи източник от руските силови структури.

Задачата на десантчиците е да осигурят засилена охрана на руските военни обекти и да осигуряват безопасността на руските военнослужещи и техните семейства, посочи той.

Киргизстан се обърна към Русия за оказване на миротворческа помощ за справяне със ситуацията в южната част на страната, където от четвъртък вечерта има размирици, отнели по последни данни живота на 50 души.  По думите на лидера на временното правителство на Киргизстан Роза Отунбаева ситуацията в последно време в град Ош рязко се е влошила и може да има непредсказуеми последици.

Миналият месец неколкостотин опоненти на правителството отправиха призиви за връщане на Бакиев на президентския пост и настояха да бъде върнат във властта сваленият местен губернатор с неговия заместник.

Заедно с неколцина свои роднини Бакиев е в Минск под закрилата на беларуския президент Александър Лукашенко.

В родината си Бакиев и негови близки, бивши високопоставени държавни служители, са обвинени задочно в злоупотреба със служебно положение и организиране на масови убийства.

При разстрел на демонстранти през април в Киргизстан загинаха около 90 души, а близо 1500 бяха ранени.