иранИран е произвел над 50 килограма обогатен уран с 20-процентова концентрация. Това заяви представителят на ислямската държава в Международната агенция за атомна енергия Али Асгар Солтаниех, цитиран от РИА Новости.

В кулоарите на международна конференция по въпросите на ядреното разоръжаване, той посочи, че страната му трябва скоро да произведе 120 кг. от ядреното гориво, което, по думите му, ще се използва в изследователски реактори в Техеран и за медицински цели.

Международната общественост пристиска Иран да се откаже от програмата, поради опасенията, че всъщност крайната цел на режима на аятоласите е създаването на атомна бомба. Техеран упорито отрича тези обвинения и не се съобразява с мнението на другите държави.

Междувременно от военното министерство на страната обявиха, че изпитанията на нови зенитни ракети са протекли успешно. Генерал Фаразад Исмаил съобщи в ефира на държавната телевизия, че ракетите „Мерсад" и „Шахин" са изцяло произведени от иранския военно-промишлен комплекс.

Конкретно за „Мерсад" се знае, че може да поразява цели на ниска и средна височина и има далечина на полета от 150 километра.