Нестандартен „урок" по химия проведе във Враца образователният министър проф. Тодор Танев, като се опита да развенчае представите за някои нобелови лауреати.

На гости на врачанското СОУ "Христо Ботев" просветният министър първо огледа важните лица по стените и изключи Менделеев. След това поиска да се снима с „колежката".

След това се обърна към всички с препоръката: „Учете английски, ако не учите английски в момента, в който светът няма граници, все едно не знаете български. Никога не забравяйте откъде сте излезли".

Министърът продължи с анализа на лицата от портретите по стените, питайки учениците -  "Кой според вас е най-големият от тия, дето са наредени": „Ломоносов - нищо не е направил особено. Последният вдясно - Асен Златаров, и той не е нищо особено, само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм. Иначе като учен също нищо не е направил", анализира просветният министър.

Мария Склодовска-Кюри е "най-големият от другите", отговаря сам на въпроса си Танев. "Два пъти Нобелова лауреатка. Два пъти! Второ, не по една наука два пъти, а по две различни - по химия и по физика. Във време, в което жените са били доста по-зле и от сега", обяснява на учениците министърът.

Министърът пита защо Фредерик Жолио е взел фамилията на съпругата си и сам отговори: „Да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил като в "Ало, ало" - гледали ли сте старите серии на "Ало, ало" - той е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен, Нобелов лауреат, го нема никъде. А Мария тука я сравняваме с некакви други", заключава професорът.

„Да знаете, че истината невинаги е написана както трябва", приключва урока си министърът.

Министър Танев е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.