Шест деца между 4 и 9-годишна възраст са пострадали при взрив в дом, намиращ се в циганския квартал "Изток" във Вършец. Сред тях са четирима братя.

Децата имат втора степен изгаряне (5-15 на сто) по лицето, тялото и крайниците, каза директорът на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров, цитиран от БТА. Той допълни, че раните са обработени, състоянието на пострадалите е стабилизирано и няма опасност за живота им.

В 12:20 ч. на тел. 112 е получен сигнал за "взрив на газова бутилка". Полицията е отишла на мястото и е установила, че става въпрос за кутия с килограм барут, съобщиха от полицията в Монтана.

В момента се разследва как кутията е попаднала у децата. Очаква се пострадалите деца да пристигнат в "Пирогов", в момента се транспортират към лечебното заведение, каза проф. Огнян Хаджийски, началник на Клиниката по изгаряния в болницата.

По-късно стана ясно, че едно от децата, най-голямото на 9 години, е с дълбоко изгаряне от 15% и ще бъде оперирано, уточни проф. Огнян Хаджийски.

Децата са докарани с три линейки, раните са им били добре обработени в болницата в Монтана, като изгарянията са по лицата, ръцете и телата им.

Пет от тях са настанени в реанимация, едно е в отделението по изгаряния. Децата ще бъдат под наблюдение и, ако се установи затруднение с дишането им поради вдишване на токсични газове, е възможно да бъдат интубирани.

Проф. Хаджийски уточни, че по данни на близък роднина децата са играли на открито и са правили бомбички.