Старият Несебър е неповторимо културно и природно наследство на човечеството и няма да бъде отписван от световната съкровищница.

Това заяви след специалното си посещение в древния град Тадамичи Ямамото - постоянен представител на Япония в Световната организация на културно-историческите и природни забележителности - ЮНЕСКО.

Ямамото направи 3-часова обиколка, придружен от посланика на България в ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Накрая посланик Ямамото сподели, цитиран от Имидж Едвъртайзинг:
 „Несебър притежава една несравнима комбинация от много важни елементи, които привличат хората. Изключително важно е неговото историческото наследство, но градът е уникален, защото освен всичко е и природно красив.
Малко са градовете, които биха могли да се похвалят с такава комбинации. Смятам, че всеки един разбира защо този град е в списъка на Световното културно наследство."

Визитата на двамата посланици е по инициатива на Ирина Бокова и е във връзка с кампанията за избор на генерален директор на ЮНЕСКО.

Пратениците на организацията са пожелали лично и пряко да се запознаят с актуалното състояние на древните сгради, както и на цялостната визия на античния град.

Впечатленията са повече от положителни, като е отчетена голямата грижа, която се полага напоследък за съхранението и възобновяването на старите сгради и за изчистване на древната част от търговски обекти.

Двамата дори споделиха, че Несебър е един от най-ценните паметници в Списъка на световното културно наследств.

Кметът на града Николай Димитров предложи на посланиците на ЮНЕСКО да изготвят стратегия за създаване на Фонд към организацията за финансиране на реставрационни дейности и съхранение предимно на архитектурните паметници, които са най-застрашени.

Според Димитров, чрез иницииране на такъв фонд в световен мащаб, би могло да се акумулират целево необходимите средства за да се поддържа за бъдещите столетия непокътнат цялостният облик на цели градове паметници, който е наследен от хилядолетията.