"Да бъдеш толерантен не значи да не се страхуваш от различието и от неспособността на държавата да контролира процесите, тъй като през годините не си бил убеден, че тя владее контрола".  Това заяви политическият психолог доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН пред БНР.

"Почти във всички изследвания, които сме правили, личи че българинът е запазил високата си степен на толерантност към бежанците, но се и страхуват. Има много причини, поради които българите се страхуват от случващото се около нас и при нас и единственият източник на успокоение може да бъде институциите да си бъдат по местата и да има контрол върху законността и върху спазването й", обяви Христова.

Меркел е обявила първоначално отваряне на границите на Германия за бежанци, не само за да даде пример на ЕС, а защото знае, че институциите в страната работят, аргументира се тя.

Страховете на българите са двупосочни, допълни Христова. "Те са от различността по отношение на религията и от ограничения ни ресурс да поемем бежанци. Страхът на българите идва от това, че този ресурс ще бъде преразпределен за допълнителни социални нужди на допълнително идващи хора, а в същото време българите не са сигурни, че собствената им социална осигуреност ще бъде защитена", обясни политическият психолог.

Желанието страната ни да бъде използвана като трамплин за прием в по-богатите европейски държави Христова обясни така: "Бежанците търсят най-добрата алтернатива за себе си, а българските условия, като имидж, не предполагат, че това е най-добрата алтернатива за тях".