Общо десет души изключи Националният съвет на СДС от редиците на партията.

Начело на тях са бившият лидер на партията Пламен Юруков и бившият секретар Пламен Радонов. Това съобщи лидерът на СДС Мартин Димитров след края на заседанието на националния съвет на движението.

Припомняме, националният съвет на партията се събра, за да вземе решение дали да изключи Юруков и Радонов от редиците на движението, като повод за това беше регистрацията на партията в ЦИК от страна на Юруков.

Решението е взето с гласуването на 66 души. Oт тях - 62-ма са били "за"изключването на двамата, а четирима са се "въздържали".

Освен Юруков и Радонов изключени са депутатите Марио Тагарински, Иван Колчаков, Димитър Димитров и Димитър Йорданов. Припомняме, четиримата напуснаха редиците на ОДС, като аргументът беше сключването на коалиция между СДС и хората на Костов.

Националният съвет на СДС е прекратил членството и на жалбоподателите, които са забавили регистрацията на устава на партията. Това са Дора Христова, Николай Гатев, Янко Велев и Иван Кънев.

След като всички средства на диалога бяха изчерпани, се принудихме да изключим Юруков и Радонов, заяви след края на заседанието Димитров. Той е категоричен, че регистрацията, която те са предприели, трябва да бъде спряна.

ЦИК да не си помисля да регистрира отделно СДС за евроизборите, тъй като ние сме част от синята коалиция, заяви още лидерът на партията.

Според Димитров в най-скоро време трябва да бъде направена регистрацията на СДС, тъй като Върховния касационен отмени решението на градския съд и взе решение да бъде извършена регистрацията на СДС.

По думите му, ако скоро няма регистрация - мястото на България не е в ЕС.

Мартин Димитров е убеден, че СДС е основния опонент на БПС и ДПС и че основната битка на много държавни институции е със СДС. Ние сме основният опонент на мафията в България,заяви лидерът на СДС.

По думите на Найден Зеленогорски отсъствието на Юруков и Радонов от срещата е е от страх от среща със седесарската любов.

На заседанието е взето решение за разширяване на синята коалиция с включване на Обединените земеделци на Анастасия Мозер, съобщи още лидерът на СДС. Решено е още да бъде включена гражданска квота за евролистата. Като пример беше посочено участието на Атанас Чобанов.