Сделка с регистрираната в Люксембург група LIC33 ще има, когато дружествата, които бяха купени - БТК, "Дунарит", First Digital, GARB, NURTS и AviNams, погасят дълговете си към Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това е условието на сделката, което банкерът Цветан Василев е поставил на Пиер Луврие, става ясно от интервю на Василев пред сайта "Гласове".

На практика банкерът отрича отрича продадените предприятия да са негови, но потвърждава, че  сделките за тях са финансирани с пари от КТБ.

"Групата от дружества, които се продават, имат определен обем от дългове към КТБ. Условието да има сделка, което поставих на г-н Луврие, е да погаси дълговете на тези дружества към банката. Това е много важно да се знае и искам да акцентираме силно върху него. Аз ще бъда първият, който ще развали сделката, ако той не направи това. Връщането на дълговете е conditio sine qua non, без което няма сделка", казва Василев.

Той обяснява, че всичките тези активи са придобити чрез SPV - специални компании, които се финансират от банката с цел управление на проекти. "Тези инструменти бяха в основата на стратегията, която ние предприехме още в самото начало след закупуването на Корпоративна търговска банка и която следвахме успешно до нейния изкуствено предизвикан фалит", заявява банкерът.

На въпрос как би коментирал факта, че със сделката се застрашава националната сигурност, Цветан Василев задава контравъпрос: Ами, че тя банката беше част от националната сигурност, а пък те я разсипаха. Тогава за какво да говорим?! Аз съм се легитимирал.

Кактои в предишното си интервю Цветан Василев предупреждава за сериозни апетити към "Виваком" и дори предрича, че до май месец тя вече ще е в чужди ръце.
"Аз не знам защо никой досега не разбра, че огромният риск за "Виваком" не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ", казва Василев и обяснява, че в началото наистина се е надявал на партньорски отношения с ВТБ, но впоследствие се е разочаровал, най-вече заради липсата на активна позиция при възможността за спасяване на КТБ.

От думите му става ясно, че Василев е предложил активите, предмет на сделката с LIC33, да бъдат одържавени срещу преструктурирането на банката.  Предложението му е било отхвърлено от правителството и от БНБ.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че групата LIC33 е придобила фирмата SHCO 79 на банкера Цветан Василев, която държи мажоритарния дял в телекомуникационното дружество "Виваком". В публичното пространство тръгнаха слухове за произхода на парите и за зависимостите на единия от акционерите Пиер Луврие от Москва.
През седмицата четиримата представители на LIC33 дадоха пресконференция, на която заявиха своята независимост и обявиха, че работят добре с правителството. Самото правителство обаче излезе с изявление, че иска официално да се докаже произхода на парите. Реформаторският блок също излезе с изявление, че сделката застарашава националната сигуронст - изявление, което днес бе потвърдено от думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По-късно стана ясно, че НАП е наложило запор над сделката с "Дунарит" и БТК.