Американските щати Ню Йорк, Вирджиния, Мериленд, Пенсилвания и федерален окръг Колумбия обявиха извънредно положение заради урагана Санди, който уби и рани десетки в Куба, Хаити, Ямайка и Бахамите, наводни и разруши стотици сгради, предадоха световните информационни агенции.

В съобщенията си, губернаторите отбелязват, че е трудно да се предвиди каква ще бъде силата на урагана, когато достигне до съответните щати, но ще бъдат взети необходимите мерки за ограничаване на щетите. Очакват се проливни дъждове и бурен вятър.

"Санди" вече достига до американския щат Флорида, очаква се в Ню Йорк и Ню Джърси. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че са възможни евакуации и спиране на транспорта. Кметът на Филаделфия призова живеещите в най-застрашните територии да напуснат домовете си незабавно.

Според изявление на говорителя на щата Вирджиния, в следващите 48 часа се очаква ураганът да достигне до щата. Властите подготвят населението за бедствието. Приканват се хората да се запасят с храни, вода, батерии и други вещи от първа необходимост, тъй като вероятно водата и токът да бъдат спрени.

Метеоролозите предупредиха по-рано, че Санди вероятно ще връхлети САЩ следващата седмица и ефектът й ще бъде усетен по цялото атлантическо крайбрежие - от Флорида до Мейн и навътре до Охайо.

Според  американския Национален център за урагани Санди се движи със скорост от 150 километра в час.