В понеделник ще бъде подписан колективният трудов договор за "БДЖ - Пътнически превози"

Това съобщи председателят на Съвета на директорите на холдинга Владимир Владимиров. Решението е взето след вчерашните преговори, продължили до късно вечерта.

"Постигнахме споразумение по всички спорни точки - по социалните параметри и по казусите, свързани с мерките, които ще позволят на ръководството да продължи реформите в компанията", каза Владимиров. Край на стачката от вчера сложиха и служителите на Национална компания "Железопътна инфраструктура", където в началото на седмицата бе подписан КТД.

След продължителни преговори между ръководството на „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и представители на синдикатите, както и след обсъждане и приемане на всички спорни за двете страни въпроси, бе взето общо решение за подписване на колективен трудов договор, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

2,5 млн. лева губи БДЖ от стачката още...

Очаква се протестът да бъде окончателно прекратен и влаковете отново да пътуват по разписание. 

"За първи път тонът в „Пътнически превози тонът е умерен... Поставихме едно различно начало, до колко е добро, ще покажат резултатите, коментира по-рано за bTV Новините Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България.

Постигнато бе съгласие по 6-7 спорни точки, една от които - съгласие на синдикатите при съкращения. Постигнато е съгласие и за намаляване на броя на дните отпуск.

За другата компания в железниците - "Железопътни превози", стачката приключи. Стачният комитет  прекрати ефективния протест на 23-ия ден от началото му, без обаче да има подписан Колективен трудов договор.

В сряда беше подписан колективен трудов договор в "БДЖ - Товарни превози".

Близо три седмици железниците бяха в ефективни стачка.

Общо 1038 служители са приели предложението да напуснат доброволно железниците. На всички ще им бъдат изплатени възнаграждения в размер на шест брутни заплати.

Плановете за оздравяване на компанията предвиждат да бъдат съкратени общо около 2 000 железничари до края на годината.