Постоянен арест без право на обжалване постанови СГС за Димитър Лазаров, Васил Павлов, Емил Алексиев, Росен Кънев, Матей Пенев и Марио Макуси.

По този начин СГС потвърди решението на Софийски районен съд.

Обвинението срещу шестимата е за нанасяне на средни и леки телесни повреди на повече от 1 лице по хулигански подбуди по време на инцидента в в трамвай 20 на 6 юни.

Съдът прецени, че въпреки чистото съдебно минало и факта, че шестимата не са осъждани, има обосновано предположение за извършено престъпление. Деянието е с висока степен на опасност и показанията на двама от свидетелите сочат, че именно шестимата младежи са извършили това престъпление. Те са били разпознати по снимки.

МВР води на отчет нацистите у нас.
                             Още...

За това престъпление законът предвижда от 5 до 10 години затвор след промените в НК и определя деянието като тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност.

Със сълзи и подвиквания „Дръжте се, момчета" близки и роднини изпратиха шестимата задържани. Според адвокат Людмил Рангелов няма данни, че двама или трима от задържаните изобщо са били в трамвай No. 20 по време на кървавия инцидент.

По думите му някои от момчетата са били вкъщи при семействата си, но това много трудно може да се докаже в съдебната зала, тъй като показанията на близките нямат голяма тежест в съда.

В съдебната зала стана ясно, че ДНК материал иззет от трамвая, е съвпаднал с ДНК профила на Матей Пенев.

Иначе по-рано днес при засилени мерки за сигурност Софийският градски съд (СГС) започна заседанието по мерките за неотклонение на задържаните при нападението на пътниците в трамвай 20 на 6 юни.

Заради многото събрали се граждани в района на съда бяха повикани сили на полицията.

И двамата адвокати, които представиха тезата за освобождаване на обвинените, акцентираха върху спорното разпознаване на младежите - те са били разпознати по черно-бели снимки, по цвета и овала на очите си и въпреки че нападателите са били с качулки и маски.

Повечето от младежите са били арестувани вечерта по домовете си, като са били търсени нацистки атрибути. Иззети са обаче основно компютрите им.

Компютърната експертиза, направена след като са иззети компютрите на обвиняемите, показва, че те не са влизали в неонацистки сайтове.

От своя страна и родителите отрекоха децата им да имат неонацистки интереси. Те обявиха и че по време на побоя те са били заедно с тях у дома си.
Според защитата шестимата младежи не се познават и не са общност.

Преди началото на съдебното заседание адвокатите обясниха пред съда, че има данни, че 8-те първоначално задържани са минали през детектор на лъжата. Протоколи с резултатите от този тест обаче липсват, според защитниците. Те поискаха тези протоколи да бъдат предоставени.

От прокуратурата пък заявиха, че при тях такива материали не са постъпвали и съдът прецени, че трябва да премине към пледоарии.

Докато течеше пледоарията на втория адвокат обаче, в съдебната зала бяха донесени доказателства от районната прокуратура, сред които има две експертизи и допълнителни справки.

Съдът даде един час на страните да се запознаят с новите доказателства, след което гледането на мерките за неотклонение започна отначало.

Според данните от справките двамата младежи, които първоначално са били задържани, но в последствие са били освободени, са участвали в побоя.