АБВ не изключи възможността да сключи споразумение по определени политики и така да стане част от подкрепящо парламентарно мнозинство, без да участва в управляваща коалиция.

Това обясни лидерът на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин след края на вторите поредни консултации от политическо естество с държавния глава Росен Плевнелиев.
На практика, с АБВ започна кръгът от консултации, които държавният глава прави с парламентарните партии преди да връчи мандат за съставяне на нов кабинет.

Ако нашите приоритети влязат в такова споразумение и има възможност те да бъдат изпълнени, то това може да се случи. Ако не ги видим, няма как да подкрепяме политика, която е различна от нашите, коментира Калфин.

Той припомни, че топ темите, с които АБВ няма да прави компромиси, са свързани с икономически и социални въпроси, Изборен кодекс и съдебна система.
Калфин сподели, че с президента са обсъдили и факта, че отиването на нови парламентарни избори би означавало, че политиците не могат да се справят със задачата, поставена им от гражданите.

"Всички усилия трябва да се насочат към създаване на правителство", категоричен беше бившият евродепутат. По думите му той не е получавал предложения за министерски пост в замяна на подкрепа на АБВ за правителство на ГЕРБ.

Калфин не пропусна да коментира и появилият се в медиите списък с вложители в КТБ, сред които фигурира и името на Георги Първанов с предполагаем актив от 80 млн. лв.
"Това е поредната лъжа, която цели да се отвлича вниманието от проблема с КТБ", смята Калфин. За него цялата ситуация с банката е свързана с това, че тя е урок как не се управлява един процес на финансова нестабилност.

За пореден път от АБВ потвърдиха, че след приключване на случая "КТБ" ще искат информация за това какво, как и защо се е случило и ще настояват в това да бъде въвлечен и Европейският банков орган, защото имало европейски политики, от които няма да е лошо да се поучим.

Стана ясно, че президентът е поставил на днешния разговор с екипа на АБВ една важна тема, която до момента партиите пренебрегват. Става въпрос за това, че в споразумението за партньорство с ЕС сме поели ангажимент за 33 конкретни реформи, които трябва да се случат до 2016 г, като част от тях предполагат много сериозно парламентарно съгласие.

Оказа се още, че АБВ и Плевнелиев са сближили визиите си и по тема, свързана със създаването на нова институция в бъдеще. Става въпрос за формула, която в ЕС се нарича конвент. Това е институция, в която са представени парламент, научни среди и практици и се обсъждат различни политически и законодателни промени. АБВ са предложили идеите от там да бъдат подложени на референдум на следващите президентски избори.

Идеята е част от позицията на АБВ за повече президентски правомощия, които да се въведат от следващия мандат на следващия държавен глава именно в насока създаване на такава институция, която да бъде самостоятелна и спокойно и публично да обсъди конституционни промени.

Плевнелиев е приел тази идея и е споделил, че обмисля нещо подобно. Припомняме обаче, по време на речта си при откриване на новия парламент президентът критикува исканията за по-големи правомощия за държавния глава.