Археолози изразиха притеснение относно предложения за промени в Закона за културното наследство, предвиждащи закриването на Националния институт за паметниците на културата.

Обезпокоени сме, че се предлага закриването на този институт, който е една сериозна институция и неговата дейност е регламентирана в сегашния Закон за културното наследство.

Това заяви доц. Тотко Стоянов - председател на Асоциацията на българските археолози, цитиран от БНР.

Той посочи, че законът е бил приет много трудноот 40-ото Народно събрание, след дълги дебати. Стоянов уточни, че все още не са влезли в сила подзаконовите нормативни актове към него, а вече започват да се предлагат промени.

В тях не се посочва кой орган в Министерството на културата ще замени дейността на Националния институт за паметниците на културата, отбелязват археолозите.

Той осъществява от години регламентирана дейност, а в новите предложения не се посочват мотивите за закриването му, коментира Стоянов.

Огромната част от дейността на Националния институт за паметниците на културата е свързана с недвижимите културни паметници, като голяма част от тях са археологически и всеки ден страдат от набезите на иманярите, каза още той.

По думите му такива бързи и неясни промени може да навредят на системата за опазване на културното и археологическото наследство.

Директорът на Националния археологически музей ст. н. с. Маргарита Ваклинова посочи от своя страна, че археолозите не знаят кои специалисти участват в назначената от министъра на културата Вежди Рашидов комисия, която ще подготвя нов Закон за културното наследство.