грузияШвеция е искала Русия да бъде изключена от Съвета на Европа заради войната в Грузия през лятото на 2008г, предаде АФП. Една от подкрепилите я държави е България. Това стана ясно от секретен документ, публикуван от WikiLeaks.

Според американските дипломати в Стокхолм, Швеция като страна-председател на Съвета на Европа е потърсила подкрепа от останалите членове за крайната мярка. Крайната цел е била изключване на Русия чрез гласуване. Идеята била на външния министър на страната Карл Блид

Шведите получили съгласието на колегите си от България, Белгия, Великобритания, Дания, Балтийските републики, Словения и Словакия.

„Против" били Франция, Германия, Холандия, Ирландия, Малта и Кипър. Според техните представители най-важно в този момент било да бъде спрян конфликтът.

По отношение на военните действия, американските дипломати в Тбилиси са на мнение, че грузинският обстрел е дошъл в отговор на провокация от страна на Южна Осетия. Решението на президента Саакашвили войски да влязат в размирната област е определено като "глупаво" и резлутат от влиянието на руски агенти в близкото му обкръжение.