България е сред петте страни, "изпратила" най-много проститутки на територията на Холандия.
Сливен, Варна и Шумен са градовете, от които най-много жени стават жертва на трафик на хора и заминават за Холандия, съобщи по време на конференция в Министерстки съвет главният прокурор на Холандия Хер ван дер Бърг.

Форумът е заключителен по проекта „Трафикът на хора в България и Холандия - общи усилия за противодействие 2009-2010" с участието на български и холандски експерти.

Холандският главен прокурор подчерта, че жертвите са предимно на възраст от 23 до 27 години.

Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков посочи, че е създаден наръчник за педагози и учители за това, как да се провеждат информационни часове на тема трафик на хора. В рамките на сътрудничеството между България и Холандия, до момента са обучени учители и педагогически съветници във Варна, Шумен, Бургас, Ямбол, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Враца, Монтана и София.

"Подобрихме политиката за защита на жертвите", похвали се Вучков и допълни, че се е повишил капацитетът на Националната комисия за борба с трафик на хора и местните комисии за прилагане на тези политики.

България и Холандия са обменили добри практики, свързани със закрила, подпомагане и рефериране на жертвите на трафик по техните държави по произход, допълни зам.-министърът. Той каза, че е повишен капацитетът на държавните приюти за закрила на жертвите.

Днешната конференция има за цел да представи резултатите от проектите, добрите практики и възможностите за бъдещо сътрудничество.
Прави впечатление, че има "топла връзка" между български и холандски градове, по която българки отиват да работят като проститутки. Такива са, примерно, Сливен и Грьонинген.
Трафикантите на женска плът често са роднини и близки приятели, а техните жертви отиват в Холандия с ясното съзнание, че ще работят в секс-индустрията.

Първоначално жертвите на трафик на хора не се считат за такива. След това трафикантите им вземат паспортите, затварят ги и ги заплашват. Освен това обикновено жертвите живея и работят в условия, близки до робството.

 Холандският главен прокурор обаче заяви, че работата на проститутка в Холандия не е това, което често българските си представят. Ван дер Бърг посочи, че повечето млади хора са напълно наясно, че така се изкарват пари. По думите му желанието за бърза и лесна печалба е основната мотивация, заради която жените решават да продават тялото си.

В Холандия проституцията е легализирана, но това не спира властите да преследват престъпленията, свързани с трафик на човешка плът. Според холандските експерти тези престъпления обаче често остават безнаказани, въпреки че там за тях е създадена специализирана прокуратура. Само за миналата година официално са регистрирани общо 900 случая.

Холандските експерти изтъкнаха, че всеки човек, без значение дали е мъж, жена или дете, може да стане жертва на схеми за трафик на хора. В България 91% от хората свързват трафикът на хора предимно със сексуална експлоатация.

Според последни проучвания 57% от българите са на мнение, че крайната му цел е трудова експлоатация, а 47% от запитаните смятат, че трафикът на хора се прави с цел донорство на органи.