Без установени нарушения премина проверката на инспектори от Агенцията по храните в птицеферма „Леър и Чик" ЕООД, в която се складират и опаковат яйца.

Обектът е средно голям и отговаря на всички изисквания за безопасност на храните и хуманно отношение към животните, обясни директорът на дирекция „Контрол по храните" към БАБХ Любомир Кулински и допълни, че птицефермата разполага с 18-19 хиляди птици - носачки, които дават между 17 500-18 000 яйца на ден.

Припомняме, вчера земеделският министър съобщи, че са засечени опити за измами с яйца, което най-вероятно е провокирало и настоящата проверка.

Кулински заяви, че всички яйца са днешни и абсолютно пресни.

Собственикът на проверяваната ферма Николай Тодоров каза обаче, че от 1 година работи на загуба. Причината е, че себестойността на едно яйце е около 10 стотинки и половина заради скъпите фуражи, а яйцата се продават на цена от 7-8 стотинки за бройка.

Примерен номер - „1 BG 22 007":
1 - свободно отглеждана кокошка
22 - София град
007 - конкретната лицензирана ферма

Любомир Кулински обясни, че потребителите трябва да проверяват дали на яйцето има изписан определен номер. За целта направи и показно върху едно от яйцата, маркирани днес.

На първо място стои номер 1, 2 или 3, който отговаря на начина на отглеждане на животните. С номер 1 са маркирани яйца, снесени от свободно отглеждани животни; с номер 2 - подово и 3 - клетъчно", поясни Кулински.

Следва абревиатурата BG, което означава, че са произведени в България, продължи експертът, а в надписа на конкретното яйце фигурираше цифрата 22, което е административния код на София-град, след нея - 007, което е индивидуалният номер на фермата с издадено разрешително от контролните органи.

Той подчерта, че информацията трябва да се етикетира съобразно българското законодателство и е много важно номерът да не е размазан или нечетлив.

Срокът на годност на яйцата е до 20 дни от датата на снасяне, посочи още Кулински и обясни, че яйцата трябва да се съхраняват при температура не по-висока от 18 градуса по Целзий, а през лятото в никакъв случай не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина.

Срокът на годност няма как да бъде изписан на всяко яйце. Той се поставя върху кашона от производителя, така че при отварянето кашонът се поврежда. Това е гаранцията, че яйцата не са сменени с други и не са с изтекъл срок на годност, каза още инспекторът. По думите му основните рискове при консумация на яйца с изтекъл срок са от салмонелни отравяния или стомашно-чревни разстройства.

Кулински посочи, че в България в момента има 79 регистрирани склада за събиране, опаковане и маркиране на яйца. Повече от 2/3 от тези складове работят с лазерни принтери, които отпечатват необходимата информация на всяко едно от яйцата. Информацията е ясна, четлива и не се стига до манипулации, коментира още той.

По думите му ръчното поставяне на печати не е незаконно, но често те се размазват, което отваря вратички за недобросъвестно поведение и манипулации. Според него не е от значение дали надписът е от старите кръгли или правоъгълни печати.

Кулински допълни, че при констатирани нарушения партидата от яйца се изтегля от пазара, а ако се установи опасност за здравето, яйцата се конфискуват и унищожават в екарисаж. Съставят се и актове на нарушителите, чийто размер варира от 500-1500 лева за физически и юридически лица при първо нарушение. При повторни глобите са между 7000-10 000 лева. Най-страшната санкция за производителите, която е и най-дисциплинираща, е временно или постоянно отнемане на разрешителното за работа.

Кулински обясни, че БАБХ работи от около 100 дни и за това време е затворила временно или постоянно около 130 обекта.

В тази връзка той съобщи, че вчера е проведена акция на територията на град Пловдив, която продължава и в момента. Контролните органи са констатирали, че в 4 магазина от една верига, чието име не пожела да спомене, са иззети общо 4 000 яйца заради съмнения за нередности. Инспекторите се опасяват, че яйцата са изкупувани от нелицензиран производител.