Без установени нарушения премина проверката на инспектори от Агенцията по храните в птицеферма „Леър и Чик" ЕООД, в която се складират и опаковат яйца.
Обектът е средно голям и отговаря на всички изисквания за безопасност на храните и хуманно отношение към животните, обясни директорът на дирекция „Контрол по храните" към БАБХ Любомир Кулински и допълни, че птицефермата разполага с 18-19 хиляди птици - носачки, които дават между 17 500-18 000 яйца на ден.
Припомняме, вчера земеделският министър съобщи, че са засечени опити за измами с яйца, което най-вероятно е провокирало и настоящата проверка.
Кулински заяви, че всички яйца са днешни и абсолютно пресни.
Собственикът на проверяваната ферма Николай Тодоров каза обаче, че от 1 година работи на загуба. Причината е, че себестойността на едно яйце е около 10 стотинки и половина заради скъпите фуражи, а яйцата се продават на цена от 7-8 стотинки за бройка.
Примерен номер - „1 BG 22 007":
1 - свободно отглеждана кокошка
22 - София град
007 - конкретната лицензирана ферма
Любомир Кулински обясни, че потребителите трябва да проверяват дали на яйцето има изписан определен номер. За целта направи и показно върху едно от яйцата, маркирани днес.
„На първо място стои номер 1, 2 или 3, който отговаря на начина на отглеждане на животните. С номер 1 са маркирани яйца, снесени от свободно отглеждани животни; с номер 2 - подово и 3 - клетъчно", поясни Кулински.
Следва абревиатурата BG, което означава, че са произведени в България, продължи експертът, а в надписа на конкретното яйце фигурираше цифрата 22, което е административния код на София-град, след нея - 007, което е индивидуалният номер на фермата с издадено разрешително от контролните органи.
Той подчерта, че информацията трябва да се етикетира съобразно българското законодателство и е много важно номерът да не е размазан или нечетлив.
Срокът на годност на яйцата е до 20 дни от датата на снасяне, посочи още Кулински и обясни, че яйцата трябва да се съхраняват при температура не по-висока от 18 градуса по Целзий, а през лятото в никакъв случай не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина.
Срокът на годност няма как да бъде изписан на всяко яйце. Той се поставя върху кашона от производителя, така че при отварянето кашонът се поврежда. Това е гаранцията, че яйцата не са сменени с други и не са с изтекъл срок на годност, каза още инспекторът. По думите му основните рискове при консумация на яйца с изтекъл срок са от салмонелни отравяния или стомашно-чревни разстройства.
Кулински посочи, че в България в момента има 79 регистрирани склада за събиране, опаковане и маркиране на яйца. Повече от 2/3 от тези складове работят с лазерни принтери, които отпечатват необходимата информация на всяко едно от яйцата. Информацията е ясна, четлива и не се стига до манипулации, коментира още той.
По думите му ръчното поставяне на печати не е незаконно, но често те се размазват, което отваря вратички за недобросъвестно поведение и манипулации. Според него не е от значение дали надписът е от старите кръгли или правоъгълни печати.
Кулински допълни, че при констатирани нарушения партидата от яйца се изтегля от пазара, а ако се установи опасност за здравето, яйцата се конфискуват и унищожават в екарисаж. Съставят се и актове на нарушителите, чийто размер варира от 500-1500 лева за физически и юридически лица при първо нарушение. При повторни глобите са между 7000-10 000 лева. Най-страшната санкция за производителите, която е и най-дисциплинираща, е временно или постоянно отнемане на разрешителното за работа.
Кулински обясни, че БАБХ работи от около 100 дни и за това време е затворила временно или постоянно около 130 обекта.
В тази връзка той съобщи, че вчера е проведена акция на територията на град Пловдив, която продължава и в момента. Контролните органи са констатирали, че в 4 магазина от една верига, чието име не пожела да спомене, са иззети общо 4 000 яйца заради съмнения за нередности. Инспекторите се опасяват, че яйцата са изкупувани от нелицензиран производител.
x-man
на 24.06.2011 в 04:46:14 #10На черупката трябва да пише кога е произведено, защото иначе просто някоя фирма тарикат, може да ги преопакова и пак да ги пусне в продажба.
Анoнимен
на 24.06.2011 в 03:33:07 #9защо на "изрядните" и "губещи" фирми им се споменава името, а на тези, които тровят нас и децата ни се крият имената, собствениците и т.н.? това платена статия ли е мама ви нюзърска да ева? толкова ли огладняхте, че да взимате лев от "Леър и Чик" ? ГЛАДНИ, НЕГРАМОТНИ КОПЕЛЕТА!
vvarna
на 23.06.2011 в 19:55:21 #8Аз не схванах. Тук пише, че срокът на годност на яйцата е 20 дни, а във видеото се казва 28. Кое е вярно?
posredstven
на 23.06.2011 в 18:13:55 #7яйцата не са скъпи, а заплатите са ниски докато седите тук и драскате , а не спретнете накоя стачка на миризливия си шеф - винаги ще е така така както правят в цивилизованите страни и видно от новините които периодично излизат
ciklopat
на 23.06.2011 в 18:11:15 #6Kулински,копеле тъпо,защо се завирате при производител-проверете пакетиращ център,собственост на търговец на яйца...там се правят шашмите...
Konstantin
на 23.06.2011 в 15:54:56 #5На яйцето се вижда, че пише №3 от София град - №22. Защо ти трябва да лъжеш, Абарис?
Abaris
на 23.06.2011 в 15:43:55 #4"1 - свободно отглеждана кокошка 22 - София град 007 - конкретната лицензирана ферма" Свободно отглеждана кокошка в София-град, а? Доообре
bobix
на 23.06.2011 в 15:11:41 #3teolili, много лесно. Парите в банката просто намаляват или размера на дейността, докато и двете покажат 0. Започни собствен бизнес и ще разбереш
superman7
на 23.06.2011 в 14:44:51 #2за кой ли път да казвам, че българския бизнес пере пари от наркотици и проституция. ако не е прането на пари строителството, индустрията ги пиши бегали. както се случва в момента. спряха да перат пари сега и умряха.
teolili
на 23.06.2011 в 14:36:09 #1Много ми е чудно как работи на загуба цяла година Излиза, че е спонсор