„Кремиковци" трябва да бъде затворен незабавно.

Това заявиха на пресконференция еколози от политическа партия „Зелена България", Залена партия и сдружение „Зелен алианс".

Оборудването на „Кремиковци" е остаряла морално и технически, заяви Васко Йотов, зам.-председател на „Зелен алианс".

Той допълни, че предвидените 320 милиона лв. за екологизиране на завода няма да стигнат и всеки бизнесмен, ще си даде сметка, че това е губещо предприятие и няма смисъл да се инвестира в него.

Йотов заяви, че една от най-големите екоопасности са западните ветрове, които разнасят вредните емисии на „Кремиковци" по южните склонове на Витоша.

Като пряко засегнати освен столицата, той посочи и Враждебна, Челопечене и Буково. Друг тревожен факт е, че в земите край завода все още се сеят зеленчуци и плодове. Те са абсолютно негодни за консумация, но въпреки това се предлагат на пазара.

Проф. Доктор Маррия Златева, експерт към „Зеления алианс", заяви, че през 2006 г. е посетила със свой екип пазара „Георги Кирков".

В зеле, което се предлага там, са установени 7-8 пъти завишени норми на олово и други тежки метали.
Васко Йотов допълни още, че не трябва да се бърза да се обвиняват някои кръгове с политически интереси, когато говорят за затварянето на завода.

Николай Митев от политическа партия „Зелена България" заяви, че последствията върху 2 милиона софиянци, не могат да се оправдават с икономически интереси.

Той посочи изследване, според което 12 години живот в Яна, намаляват живота с 6 години. Митев допълни още, че месечната печалба на завода е 12 милиона евро, а месечната екоглоба е 12 000 лева.

По думите му всеки собственик ще продължи да работи при такава печалба и ще продължи да си плаща глобата.

Предприятие, което дължи толкова много пари и замърсява, е паразит, който трябва да се унищожи, каза още той.

За работещите в „Кремиковци", за които се твърди, че ще останат без работа, ако заводът се затвори, еколозите смятат, че могат да се реализират програми за програми за преквалификация и да им се осигурят работни места в екологично чисто производство.