До 8 минути вече трябва да пристига линейка при пациенти с опасност за живота. Това обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в ефира на Нова телевизия.

Новият регламент за спешна помощ, изготвен от здравното министерство, трябва да влезе в сила най-късно до края на септември. Според него всеки пациент, който потърси спешна помощ, ще бъде оценен с конкретен код още при телефонното обаждане.

Всички пациенти, за чийто живот имат опасност, както и всички деца носят т. нар. „червен" код.
„За този код се разбира при задаване на въпроси на близките - диша ли, гледа ли, отговаря ли на въпроси", поясни зам.-министър Шарков.

При този код спешният лекарски екип трябва да е на мястото до осем минути без значение в кое населено място е случаят и дали това е София или провинцията.

"Жълт" код ще бъде поставян на пациенти с нестабилно състояние, които трябва да получат спешна помощ най-много до двадесет минути след повикване.

Спешните, но все пак в стабилно състояние пациенти ще се характеризират със „зелен" код. Тогава линейката има правото да се забави дори и до два часа.

По отношение на това как ще достигат линейки, които например да обслужат много „червени кодове" в един момент, зам.-министърът на здравеопазването обясни, че може да се случи така линейка, тръгнала към адрес със „зелен" код, да бъде веднага пренасочена към „жълт" или „червен" пациент.

„Когато някой повика неоснователно линейка трябва да знае, че така може друг да загине по това време", заключи зам.-министър Шарков.